23.8.2018

Herttoniemi

Tiesitkö tämän Herttoniemestä?

Mistä Herttoniemi on saanut nimensä?

Herttoniemi on nimensä mukaan niemi. Herttoniemen nimi on nykyisin ruotsiksi Hertonäs, mutta se on esiintynyt myös muodoissa Hertte nesse (1513), Hertenese (1520), Hertones (1548), Hertugenäs (1555).

”Hertto-” on mahdollisesti johdettu muinaisruotsin sanasta härtoghe, joka on tarkoittanut herttuaa. Herttoniemen suomenkielinen nimi olikin vielä 1950-luvulla ”Herttuaniemi”.

Herttoniemi on ehkä nimetty Porvoon tutkintakäräjillä vuonna 1405 mainitun Laurens Herthogen mukaan.

Herttoniemen muuta nimistöä

  • Länsi-Herttoniemen nimistössä nähdään kaksi teemaa: eläimet (Siilitie, Susitie, Karhutie, Hirvitie) ja hiihto (Hiihtomäentie, Mäenlaskijantie, Hiihtäjäntie).
  • Roihuvuoressa nimistö lainaa saduista (Punahilkantie, Keijukaisenpolku, Satumaanpolku).
  • Herttoniemen yritysalueella hyödynnetään ammattinimikkeitä (Sahaajankatu, Mekaanikonkatu, Konemestarinkatu)
  • Herttoniemenrannan katunimistö periytyy teollisuusalueelta ja satamasta (Hitsaajankatu, Paasivaarankatu, Bengtankuja).

Herttoniemen historiaa

Herttoniemi on ollut asuttu jo 1100-luvulta lähtien. Metroaseman lähellä on säilynyt pronssikautinen hauta. Suomalaisperäiset, säilyneet paikannimet Herttoniemen alueella kertovat hämäläisestä asutuksesta ennen ruotsalaisten kolonisaatiota keskiajalla.

Herttoniemen kylä oli vanhimpia Helsingin pitäjässä, ja Herttoniemen kartano on Itä-Helsingin vanhin. Kartano on kuulunut Jägerhorn-suvulle 1500-luvulla. Kreivi Augustin Ehrensvärd osti Herttoniemen tilan 1752, jolloin sen alueet ulottuivat Puotilaan, Malmille ja Viikkiin ja sisälsi nykyisen Myllypuronkin. Myöhempi Herttoniemen kartanon omistaja oli Ruotsin vallan ajan viimeinen komendantti Cronstedt.

Helsingin kaupunki osti Herttoniemen kartanon vuonna 1919, ja Herttoniemen alue liitettiin Helsinkiin 1946.

Lähde: Wikipedia

Scroll Up